voorwoord

‘Gluren bij de buren’

In gesprek gaan en kennis en ideeën delen over de praktische uitvoering van de Omgevingswet: dat is het doel van deze werkconferentie over de gedragskant van de Omgevingswet. Hoogleraar Thijs Homan opent de dag.

Vaak zal het niet gebeuren: op het grote scherm in het AZ-stadion dat er in de winterzon prachtig bij ligt, worden de logo’s van de Noord-Hollandse gemeenten en andere organisaties die vandaag aanwezig zijn getoond. Binnen in de lounge hebben zo’n 200 professionals die in hun werkzaamheden met de Omgevingswet te maken hebben zich verzameld aan de 31 genummerde tafels. 

"Tot nu gaat het gesprek vooral over de juridische facetten van de wet", zegt dagvoorzitter Thijs Homan. "Maar over wat de wet betekent in de praktijk is het nog niet zo vaak gegaan. Dus daar willen we het vandaag over hebben." 

Hoe gebruiken we deze wet als een hefboom voor het realiseren van gedragsverandering? 

Hoogspringer
Homan is hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit Nederland en zelfstandig adviseur. "Maar vandaag ben ik uw reisleider", stelt hij zichzelf voor. "Vandaag is niet de vraag: wat moeten we met de wet, maar wat willen we met deze wet. Hoe gebruiken we deze wet als een hefboom voor het realiseren van gedragsverandering? Waar leggen we de lat?" Op het scherm staat een plaatje van een hoogspringer. 

"Vanmiddag zullen we het gaan hebben over de veranderkundige kant: wat betekent het als we de vergunningverlening gaan loslaten? Hoe organiseren we dan iets van vertrouwen? We gaan gluren bij de buren en leren van elkaar."

Laten we in de geest van de Omgevingswet communiceren en naar iedereen – ongeacht zijn of haar functie – even goed luisteren.

Met een kleine p
De conferentie is georganiseerd door de provincie met een kleine p, legt Homan uit, door mensen uit allerlei gemeenten en organisaties. Hij laat zien welke organisaties en welke functiegroepen vandaag vertegenwoordigd zijn: het is een perfecte mix van ambtenaren, semi-overheid en andere organisaties. 

Kennisdeling is dan ook het doel van vandaag. En dus zijn de ronde tafels zo samengesteld dat verschillende expertises en achtergronden elkaar ontmoeten. Homan moedigt aan: "Laten we in de geest van de Omgevingswet communiceren en naar iedereen – ongeacht zijn of haar functie – even goed luisteren. Aan de slag!" 

Mirjam Streefkerk
Voeg toe aan selectie