Wat staat er op uw blocnote? (2)

Om zoveel mogelijk op te steken van de conferentie heeft iedereen een blocnote gekregen. Voorzitter Thijs Homan heeft de deelnemers aan het begin van de dag gevraagd om zoveel mogelijk notities te maken. Ook aan het eind van de middag vraagt Live Magazines wat mensen zoal hebben opgeschreven.

Peter Stam en Conny Hems zijn druk aan het overleggen aan een tafeltje. Hems kijkt daarbij aandachtig in haar aantekeningen. “Ik ben heel benieuwd hoe de cultuurverandering uiteindelijk tot stand zal komen”, zegt Peter Stam. Hij is werkzaam bij de gemeente Koggenland. “Kijk, over de inhoud van de wetgeving kun je genoeg lezen maar zo’n cultuurverandering, dat moet meer vanzelf gaan.”

Ga eerst maar eens met de buurt praten om draagvlak te creëren, voordat je met de wethouder gaat praten.

Conny Hems werkt bij de Provincie Noord-Holland: “Ik vond het interessant om te horen dat we als overheid iets meer kunnen kijken naar plannen als package deal. Dat we niet ieder punt afzonderlijk behandelen maar meer naar het geheel kijken. In de oude situatie zou er al een plan zijn ingediend, in de nieuwe situatie moet er eerder een uitspraak worden gedaan over de uitvoerbaarheid, zodat de initiatiefnemer niet met een uitgebreide offerte aan hoeft te komen zetten.”

Peter Stam: “Ik vond het ook interessant te horen dat de bevolking eerder en vaker geraadpleegd zou moeten worden voordat er een standpunt door bijvoorbeeld de gemeente wordt ingenomen. ‘Ga eerst maar eens met de buurt praten om draagvlak te creëren, voordat je met de wethouder gaat praten.’” Hems: “Ik vond het goed hoe spreker Andries van den Broek het zei: onderschat inwoners niet.” 

Nynke Sietsma
Voeg toe aan selectie